I
 
Harjoittelu
nn Pitkät lenkit
nn Intervalli/vedot
nn Tempojuoksu
nn Kilpailuvauhtinen
nn Cooper taulukko
nn Peruskunto
nn Vaihtoehdot
nn Lepo

nn Apuvälineet
nn Ravinto
nn Sairaudet
nn Venyttely/Verr.
nn Talviharjoittelu

Kilpailu
nn Loppuajan ennust.
nn Valmistautuminen
nn Kilpailun aikana
nn Kilpailun jälkeen

Performance urheilujuomat
 
Kilpailun aikana

Aloita rauhallisesti omaan tahtiisi, älä mene massan mukana. Jopa 80 % juoksijoista aloittaa liian lujaa. Heistäkin 90 % tietänee rauhallisen aloituksen merkityksen mutta silti suurimmalle osalle on vauhdin kontrolloiminen vaikeaa juuri ensimmäisten kilometrien aikana.

Muista loppua kohti kiihtyvä vauhti. Tutkimusten mukaan kaikista parhaimpaan loppuaikaan päästään silloin kun vauhti kiihtyy hieman loppua kohti. Alkumatkan vauhti voi olla esim. 3-5 % hitaampi kuin loppumatkan, ensimmäinen kilometri vieläkin hitaampi. Esimerkiksi 5 minuutin kilometrivauhtia tavoittelevan tulisi aloittaa n. 5.10:n vauhdilla ja lopetella n. 4.50:n vauhdilla. Kiihtyvällä vauhdinjaolla juoksevien on todettu myös epäonnistuvan harvemmin tavoitteessaan, ja jos epäonnistuvat, loppuaika jää huomattavasti vähemmän tavoitteesta kuin niillä jotka ovat aloittaneet tasaisella tai hidastuvalla vauhdilla. Kokeneemmat juoksivat voivat käyttää hieman tasaisempaa vauhdinjakoa jossa ns. negatiivinen split on n. 1-2 %.

Aloita nesteiden nauttiminen heti ensimmäisillä juomapisteillä. Juo mahdollisimman paljon kelistä riippuen, mutta ole varuillasi jos nestettä alkaa kertyä vatsalaukkuun. Vatsaan kertynyt neste kertoo joko nesteiden huonosta imeytymisestä, mikä tietää ongelmia loppumatkalle, tai nesteiden liiallisesta nauttimisesta. Pelkkä vesi imeytyy huonosti ja onkin suositeltavampaa nauttia suolapitoisia (natrium) nesteitä kuten urheilujuomaa. Kaikille urheilujuomatkaan eivät sovi mutta silloin kannattaa huolehtia energian ja suolaisen saanti muilla tavoilla; suolakurkut, banaanit, suolatabletit, energiapatukat ja -geelit, mummon mustikkakeitto tms.

Urheilujuomien tulisi sisältää noin 6-7 % hiilihydraatteja. Mitä kuumempi keli sitä enemmän nestettä kuluu ja sitä laimeampaa urheilujuoman tulee olla. Energiatarve ei juurikaan vaihtele lämpötilan mukaan mutta nestetarve saattaa vaihdella hyvinkin paljon.

Pelkän veden nauttiminen suorituksen aikana voi aiheuttaa jopa vesimyrkytyksen!
vesimyrkytys


 
Haluatko mainoksesi sivustollemme?

Sivuillamme vierailee lähes 50 000 eri kävijää vuodessa ja sivulatauksia tapahtuu peräti 0,5 miljoonaa.
Ota yhteyttä:
maraton [ät] tossu.com

 
Webhotellit ja domainrekisteröinnit