I
 
Harjoittelu
nn Pitkät lenkit
nn Intervalli/vedot
nn Tempojuoksu
nn Kilpailuvauhtinen
nn Cooper taulukko
nn Peruskunto
nn Vaihtoehdot
nn Lepo

nn Apuvälineet
nn Ravinto
nn Sairaudet
nn Venyttely/Verr.
nn Talviharjoittelu

Kilpailu
nn Loppuajan ennust.
nn Valmistautuminen
nn Kilpailun aikana
nn Kilpailun jälkeen

Performance urheilujuomat
 
Sairaudet, niiden ennaltaehkäisy ja hoito

Yleistä
Sairauksien ja vammojen ennaltaehkäisy ja hoito on syytä aloittaa ajoissa. Ennaltaehkäisyyn parhaiten auttaa niinkin yksinkertaiset toimenpiteet kuin venyttely, lihasten vahvistaminen esim. voimaharjoittelulla ja harjoitteluintensiteetin vaihteleminen. Ehkä paras keino vammojen ennaltaehkäisyssä on kuitenkin oikeanlaisten juoksukenkien käyttäminen, siispä lenkkareihin sijoitettu raha maksaa kyllä itsensä takaisin... Muista käyttää jatkuvasti vähintään kahta lenkkariparia, jotta jalka saa vaihtelua askellukseen. Erityyppisillä lenkeillä voit käyttää erilaisia lenkkareita.

Juoksijan polvi
Juoksijan polvi on vamma jossa polvilumpion alapuolella olevaan rustoon tulee kuluma tai repeämä. Vamma ilmenee kipuna ja tulehduksena. Juoksijan polvelle altistavia tekijöitä ovat mm. ylipronaatio, alamäkijuoksu, väsyneet etureisilihakset tai juokseminen kaltevalla alustalla.
Vamman saadessasi lopeta harjoittelu tilapäisesti, 1-2 viikoksi. Aloita harjoittelu kevyesti sillä polvi on täysin terve yleensä vasta viikkojen tervehdyttämisen jälkeen.

Akillesjänteen tulehdus
Yksi yleisimmistä juoksijan vammoista. Kantapään ja pohjelihaksen välisen jänteen tulehdus. Kehittyy yleensä pikällä aikavälillä kovan rasituksen seurauksena, voi saada alkunsa esim. venähdyksestä tms. Altistavia tekijöitä mm. ylämäkijuoksu, nopeat kiihdytykset ja mm. juoksukengän kannan joustamattomuus (liian kova tuki kantapäälle, useimmissa kengissä on muovinen tuki kantavuoren sisällä). Vamman hoitoon lepoa ja tarvittaessa tulehduskipulääkekuuri. Itsehoitona voi myös käyttää esim. seuraavaa menetelmää: mobilat voidetta runsaasti kipualueelle, päälle tuorekelmu ja sen päälle kevyt side. Vaihda voide kerran - pari päivässä. Ennaltaehkäisynä venyttely ja varpaille nousut esim. pienen jakkaran reunalla tehtynä.

Nivusvaivat
Niin ikään yleinen juoksijan vamma vaikka esiintyykiin enemmissä määrin joukkuepelien harrastajilla kuten jääkiekkoilijoilla. Tuntuu haarojen välissä ja aivan alimmaisissa vatsalihaksissa häpyluun päällä. Lantion seudulla on paljon jänteitä ja lihaksia jotka kiinnittyvät häpyluun seudulle. Syntyy pitkässä rasituksessa ja yleensä venähdyksen seurauksena. Voi olla erittäin pitkäaikainen, kesto yleensä kuukausia, eikä nivusvaivoihin ole olemassa kunnon hoitomuotoja levon lisäksi. Ennaltaehkäisynä voit venytellä ja vahvistaa keskivartalon ja lantion alueen lihaksia. Esim. jäykät lonkat voivat pitkällä tähtäimellä aiheuttaa nivusvaivoja. Useimmiten nivusvaivojen aikaan voi käyttää korvaavana harjoitusmuotona kuntopyöräilyä ja CrossTraineria, koska ne eivät aiheuta iskuja nivusiin läheskään siinä määrin kuin juokseminen.

Penikkatauti
Penikkataudissa kipu tuntuu etenkin paineltaessa säären sisäpuolella, yleensä keskivaiheilla. Penikkatauti on eritoten aloittelevien juoksijoiden vaiva lihasten aloittaessa kasvunsa. Altistavia tekijöitä ovat mm. kova juoksualusta (asfaltti), ylipronaatio ja rasittuneet pohjelihakset tai akillesjänteet. Hoida penikkatauti riittävällä levolla, kylmähieronnalla ja tarvittaessa fysioterapialla tai lääkityksellä.

Rakot ja hiertymät
Rakot ja hiertymät ovat varsinkin aloittelevien maratoonarien riesa mutta niitä esiintyy myös kokeneemmilla juoksijoilla. Parhaiten rakkojen ehkäisyssä auttaa oikeanlaiset juoksusukat ja kengät sekä varpaanvälivoitelu esim. ihovaseliinilla. Rakkojen ehkäisyyn ja hoitoon on olemassa myös mm. rakkolaastareita (esim. compeed).
www.ferrosan.fi/compeed

Ihosyöpä
Monia maratoonareita askarruttava kysymys on ihosyövän riski. Maratoonarin ei ole todettu olevan sen alttiimpi ihosyövälle kuin kukaan muukaan vaikka se neljän tunnin maraton juostaisiinkin auringonpaisteessa. Jos tunnet juoksevasi liikaa auringossa siirrä harjoitteluasi aamuihin ja iltoihin, eikä juoksijalle sopivista aurinkovoiteistakaan haittaa ole.

Vesimyrkytys
Lyhykäisyydessään vesimyrkytys on antidiureettisen hormonin liikaerityksestä tai runsaasta juomisesta aiheutuva veren osmolaarisuuden ja natriumpitoisuuden voimakas aleneminen eli toisin sanoen veren laimeneminen. Vesimyrkytys voi olla seurausta pelkän veden nauttimisesta suurissa määrin. Käytännössä vesimyrkytys on hyvin harvinainen, mutta maratoonareiden kannattaa ottaa sairastumisen mahdollisuus huomioon mm. tankkauksessa.

 
Haluatko mainoksesi sivustollemme?

Sivuillamme vierailee lähes 50 000 eri kävijää vuodessa ja sivulatauksia tapahtuu peräti 0,5 miljoonaa.
Ota yhteyttä:
maraton [ät] tossu.com

 
Webhotellit ja domainrekisteröinnit